The owners of this Mt Hawthorn residence already had an idea for their new pool, so they went to the design team at Instyle Concrete Pools for help with the final design. The swimming pool itself was designed in a classic, geometric shape to be aligned with the back wall, which opens out into a laneway. The pool offers a generous 8.5m swimming length and a 2.8m width.

The pool has various depths, starting at 1.2m at the entry end, graduating to the deepest point in the centre at 1.8m, and then rising again to 1.5m at the opposite end. A wide, L-shaped seat runs down the entire length and width of the pool, offering the perfect spot to socialise and relax as well as acting as a non-slip safety bench for children.

The design is able to accommodate a range of people, from those wanting exercise to recreation, socialising and relaxing as well as children learning to swim under supervision. “We both work very hard and wanted a relaxing retreat to come home to and enjoy every night,” the owners said. The 1.5m wide water feature was also incorporated into the design but, like the rest of the area, it catches the eye with its stunning simplicity.

A clear sheet of water cascades out of the water feature and into the pool, giving the entire area a relaxing, resort-like atmosphere. The use of stunning, off-white mosaic tiles adds a touch of elegance and sophistication to the pool’s waterline and water feature as it allows reflections of pale blue to bounce around the pool. The creamy tones also match the exposed aggregate concrete that was laid in the alfresco and pool areas. The inspiration behind this stunning concrete swimming pool and outdoor area came from the owners themselves, who wanted to design a creative, contemporary swimming pool to finish off their modern renovations.

Part of their redesign of the backyard included removing their frangipani tree from the yard and replanting it by the pool to offer shade over the pool and decking. An added feature of the decking is that it offers a shelter for the pool blanket and keeps it completely hidden from view. The owners dug out a section under the decking and added more exposed aggregate concrete under the deck to hide the roller. The final result is a stylish, modern pool that utilises the available space and blends beautifully with the house.

Leave a Reply